Önfejlesztés

Különbség az önbecsülés, az önértékelés, az önbizalom és az önismeret között

Néha az emberek megkérdezik tőlem, hogy mindegyik egyforma-e.

A különbségek lehetnek finomak és lehetnek átfedések, igen. De ezek mind nagyon eltérő módon különböznek egymástól. 

Kezdjük tehát egy kis kvízzel. Az alábbi történetek olvasása közben nézd meg, hogy be tudod-e azonosítani, melyik alany, aki alacsony önértékeléssel rendelkezik, kinek alacsony az önbecsülése, kinek alacsony az önbizalma és kinek alacsony az önismerete.
Ezután olvasd el, hogy helyesen azonosítottad-e őket, és tudj meg többet ezekről az általános küzdelmekről.

Mari

Mari a kanapén ül az előcsarnokban, és várja, hogy hívják az állásinterjún. Kívülről nyugodtnak és összeszedettnek tűnik. Belülről kétségbeesetten próbálja kezelni szorongását, és megállítani a fejében kavargó gondolatokat. Mi van, ha rosszat mondok? Mi van, ha rajtam keresztül látnak? Lehet, hogy ezt elszúrom. Nem tartozom ebbe az üzleti világba. Ezek a gondolatok körbe -körbe járnak, és az aggodalmát táplálják.


Dávid

Dávid szombat reggel 11 órakor ébred. Az ágyban fekve arra gondol, hogy egyenesen az edzőterembe megy, ma edzeni fog. De sötét érzés kerít hatalmába, és rájön, hogy ezt a csatát már elveszítette. Megfordul, és visszaalszik, el akar menekülni ettől a vacak érzéstől.


Molly

Molly a barátaival ül egy étteremben, miközben mindannyian megbeszélik a Fradi győzelem/vereség rekordját, és azt, hogy varhatóan jól teljesítenek-e idén. Miközben a barátai a játék statisztikáit, a játékosok nevét dobálják egymásnak, csendesen gyászol. Nem is emlékszem a játékosok nevére, még kevésbé az összes statisztikára. Mindannyian sokkal okosabbak, mint én.


Andi

Andi, miután megkapta hat hónapos értékelését új munkahelyén, hallja, hogy a főnöke kimondja ezeket a szavakat: Az Excel-táblázatokkal kapcsolatos készségeit fejleszteni szükséges. Jövő héten elküldöm egy Excel képzésre. A feje forog, a többi jó visszajelzést nem is hallja amit kapott. Arra gondol, hogy most felmondok. Ez nyilvánvalóan nem a megfelelő munka számomra.


Most, hogy elolvastad a fentiekben Mari, Dávid, Molli és Andi tapasztalatait, lássuk, milyen pontosan sikerült azonosítanod dilemmájukat.

Önbizalom Mari

Mari szorongása valójában nem az állásinterjún múlik. Magáról szól. A lelke mélyén Mari nem hiszi, hogy képes lenne jól bemutatkozni az interjúban. Kétségbe vonja saját készségeit és képességeit. Az önbizalom, hogy mennyire hiszel magadban és abban, hogy mire vagy képes.

Önértékelés Dávid

Dávid tudja, hogy edzőterembe kell mennie, és ő is ezt akarja tenni. Meglepő módon az a sötét érzés, amely elönti, nem depresszió, szomorúság vagy bánat. Valójában mély érzés, hogy nem éri meg azt az időt, erőfeszítést és energiát, ami szükséges lenne az edzőterembe való bejutáshoz. Az önértékelés az a mély érzés, amely a saját értékéről szól, mint ember.

Önbecsülés Molli

Molli alacsonyabb rendűnek érzi magát barátaival szemben, amikor a futbal tényeiről és statisztikáiról beszélnek. Ez az ő alacsony önbecsülésének kifejeződése. Mollinak fogalma sincs arról, hogy minden tekintetben olyan intelligens és érdekes, mint az asztalnál ülők; egyszerűen kevesebbet tud a futbalról, mert nem rajong a sportért. 

Az önbecsülés az a mód, ahogyan érzed magad különböző területeken, például intelligencia, személyiség, megjelenés és siker.

Önismeret Andi

Andi sok jó visszajelzést kapott az értékelésében, de a hallott egyetlen apró, negatív megjegyzés és csak az járt a fejében ettől kezdve. 

Andit nagyon bántotta az egyetlen apró negatív kijelentés, mert nem tudja, mi az erőssége és a gyengesége. Nem veszi észre, hogy számos más erősséget hoz ebbe a munkába, amelyek felülmúlják az Excelben szerzett tapasztalat hiányát. Az önismeret, hogy mennyire ismered saját képességeidet, tehetségeidet, készségeidet, preferenciáidat, ízlésedet, vágyaidat és szükségleteidet.

A visszatartó erők:

Önbizalom: Az alacsony önbizalom, mint Mari esetében, megnehezíti az új dolgok kipróbálását vagy az új kihívások elérését. A szorongás természetes eredmény, amely visszatart, és beragaszt az ismerős dolgokhoz, amelyekben magabiztos vagy, például egy munkahely, kapcsolat vagy élethelyzet.

Önértékelés: Az alacsony önértékelés aláássa azt, amit hajlandó önmaga érdekében tenni. Méltó vagy mások figyelmére és szeretetére? Megérdemled, hogy jó dolgokat kapj? Tudsz másoknak magadból adni, hogy ők is értékeljenek téged? Az alacsony önértékelés megakadályozza, hogy higgy magadban és tudd milyen értékekkel bírsz.

Önbecsülés: Ha alacsony az önbecsülésed, akkor egy gondolatod van csak, a nem vagyok elég jó. Minden, ami az életedben történik, átszűrődik ezon a mélyen megfogalmazott elképzelésen, bár ez biztosan nem igaz. Tehát még az olyan hétköznapi interakciók mint a beszélgetés a barátokkal, ha átmennek a szűrőn, bánthatnak téged.

Önismeret: Milyen jól és milyen pontosan látod önmagad? Meg tudod-e jósolni, hogyan fogsz cselekedni, vagy hogyan fogod érezni magad bizonyos helyzetekben? Tisztában vagy saját erősségeiddel és preferenciáiddal? Az alacsony önismeret megnehezíti a jó döntések meghozatalát, és nehéz hinni a döntéseket.

A mögöttes ok

Fő tényező, amely megakadályozza, hogy a jó, erős emberek lássák, higgyék és birtokolják azt, ami bennük olyan jó és erős. Ez a:

A gyermekkori érzelmi elhanyagolás: A szülők, akik nem látják be, hogy a jelenlét, az értő figyelem és az igaz szeretet elég a gyereknek.

Ha a szüleid nem látják és erősítik az érzéseidet, mégha nem is rosszindulatúan teszik, nem látnak téged, nem ismerhetnek igazán. Ha nem ismernek téged, szeretetük nem mélyülhet el.

Újra és újra látható három nagyon fontos dolog. 

A legtöbb gyermekkori érzelmi elhanyagoltsággal felnőtt embernek fogalma sincs arról, hogy ez velük történt. 
Másodszor, ezeknek az embereknek a többsége az elhanyagolást folytatja, és érzelmileg elhanyagolja önmagát. 
Harmadszor, ha nem látja és táplálja magát érzelmileg, akkor nagyon kiszolgáltatott lesz az alacsony önbizalomnak.

Önfeljesztés fontossága:

Most, hogy tisztában vagy azzal, hogy mi lehet a baj, a gyógyulás útján haladsz. Ha megtanulod másként kezelni érzéseid és önmagad, nagyon mélyen megváltoztathatja, hogy mit érzel, gondolsz önmagadról. Ez az út a gyermekkori érzelmi elhanyagolás gyógyításához.

Következő cikkünkben az önfejlesztés stációit vizsgáljuk meg.


Forrás: https://psychcentral.com/blog/childhood-neglect/2019/05/the-difference-between-self-esteem-self-worth-self-confidence-and-self-knowledge#6