Párkapcsolat

7 lépés a konfliktusok feloldásához egy házasságban

Úgy tűnik, hogy néhány házassági konfliktus soha nem oldódik meg. Ez a helyzet miatt a párok újra és újra ugyanarról vitatkoznak. De a dolgoknak nem így kell lenniük. A legtöbb konfliktus megoldható, ha következetes folyamatot követnek.

Bár ezek a lépések elsőre időigényesnek tűnhetnek, végül számtalan órát takarítanak meg a kimerítő vitáktól. Ezen túlmenően, ha hagyják és nem foglalkoznak a problémával, az végül kezelhetetlenné válik.

  1. Környezet, szabályok és határok 

Kezdd a vitát egy semleges területen, például egy étteremben. Határozz meg időkorlátot, koncentrálj egy problémára, maradj nyugodt és szükség esetén vállald, hogy nem értesz egyet. Dönts arról, hogy nem ítélkezel, nem degradálsz le ötleteket vagy nem tanúsítasz manipulatív magatartást.

  1. Egyetértés a problémában 

Mindenkinek le kell írnia a problémát úgy, ahogy látja. Ezután keressetek egy nagyobb problémát, és minden mögöttes félelmet és igényt írjatok le és beszéljetek át. Egyszerre csak egy problémával foglalkozzatok, ne csapongjatok.

  1. Információgyűjtés 

A SWOT (erősségek, gyengeségek, lehetőségek, veszélyek) használata. 

Strengths – erősségek

Weaknesses – gyengeségek

Opportunities – lehetőségek

Threats – veszélyek

Milyen erősségei / gyengeségei vannak a párunknak, amelyek segítenek ebben a helyzetben? Van lehetősége a fejlődésre, a fejlesztésre? Ki vagy mi veszélyeztetheti a sikert?

  1. Ötletbörze 

Kezdetben arra összpontosíts, hogy pozitív, kreatív légy és maradj a jelenben. Légy tudatos a kritika visszatartásában, és üdvözöld a szokatlan megoldásokat. Ezután koncentrálj arra, hogy a problémákat lehetőséggé alakítsd, javítsd az ötleteket és ötvözd a fogalmakat.

  1. Tárgyalás 

A kompromisszumos megoldás érdekében dolgozz úgy, hogy keményen bánsz a problémával és lágyan, kedvesen a pároddal. Ezután hangsúlyozd a közös alapokat és köss egyértelmű megállapodásokat az apró dolgokban. Ha szükséges, légy hajlandó megbocsátani vagy bocsánatot kérni. Itt az ideje, hogy elengedd a lényegtelen dolgokat. A legfontosabb, hogy hagyjatok időt magatoknak a beszédre és a hallgatásra.

  1. Tegyél lépéseket 

Válassz ki egy ötletet, és állítsd be a kezdés dátumát. Ezután határozd meg a kiértékelési időpontokat, a stációkat a megvalósításban, és a befejezési dátumot.

  1. Értékelés 

Az ötlet megvalósítása után, tedd fel ezeket a kérdéseket. 
Mi működött? Hogyan javítható, ami nem működött? Hol van szükség segítségre? Kitől kérnénk segítséget?

A konfliktusok megoldása megerősíti a házasságot és két embert közelebb hoz egymáshoz. Ez a folyamat kezdetben nagyon időigényes, de megéri a befektetést.


Forrás: https://psychcentral.com/pro/exhausted-woman/2015/09/7-steps-to-conflict-resolution-in-a-marriage#1