Önismeret

Hallottál már a kintsugiról?

Ez egy Japánból származó kézműves technika, melynek alkalmazásával egy törött porcelántárgyat összeragasztanak, a ragasztott repedéseket aranyszínű porral bevonják, így a végeredmény egy, az eredetinél egyedisége miatt értékesebb tárgy.

A kintsugi arra tanít, hogy a traumák az élet részét képezik, amiket feldolgozva és beépítve erősebb, izgalmasabb személyiséggé válhatunk, miközben egyediségünket is ezek a törésvonalak hordozzák.

A tudatunkat, a pszichénket el tudjuk zárni az élmények vagy traumák elől, sokan önvédelemből nem is emlékeznek arra, ami történt velük. A test azonban nem felejt, a reakciói bizonyos helyzetekre árulkodóak lehetnek. Ha figyelmet adunk a testi érzeteinknek, kapcsolódunk hozzájuk, nagy lépést teszünk az önismeret útján.

Egy kintsugi tárgy elkészítése elmélyült munkát és türelmet kíván, akárcsak az önismeret gyakorlása. Nyugi, nem kell összetörni a nagyi Herendijét: dolgozhatsz egy rajzzal vagy képeslappal, kulcstartóval…

A kintsugi tárgyaink emlékeztetnek minket arra, hogy ha kellő munkát fektetünk a feldolgozásba, a traumák után lehetőségünk van a növekedésre is.


Írta: Fizil Orsolya tanár, tréner, mentálhigiénés szakember