Mentálhigiéné

7 módja annak, hogy átvészeljük az ünnepeket egy kaotikus családdal

Képzeld el, hogy az ünnepek alkalmából egy gyönyörűen kivilágított, hósapkás házhoz hajtasz. Az ajtóban egy nagy ölelés fogad; nézed, ahogy a fiatalabb családtagok játszanak az ajándékaikkal és karácsonyi dalokat énekelsz a fa körül, forró kakaót kortyolgatva.

Idillien hangzik, nem igaz?

Bár ez a leírás szép képet fest, az ünnepek nem mindig így telnek. Néha a családdal való találkozás okozhatja a legnagyobb stresszt. Talán azért van ez így, mert tudod – vagy azt hiszed, hogy tudod -, hogy a családod hogyan látja az életed. Vagy talán azért, mert az ünnepek alatt sok ismeretlen dolog történik, amelyek mind fokozhatják a stresszt és a szorongást:

 • Ki lesz jelen?
 • Milyen tevékenységekre kerül sor?
 • Hogyan fognak mások velem érintkezni?
 • Hogyan fogok bánni a családommal az ünnepek alatt?

Ez enyhén szólva is nyomasztó lehet. De vannak lépések, amelyeket megtehetsz, hogy csökkentsd az ünnepi családi stresszt, és erős maradj.

1. Készíts egy aggodalomlistát

Még sosem hallottál az aggodalomlistáról? Pedig egyszerű! Ossz egy darab papírt két oszlopra. 
A bal oldali oszlopba írj egy listát azokról a dolgokról, amelyek miatt aggódsz. 
A jobb oldali oszlopba írj egy listát azokról a dolgokról, amelyek miatt nem aggódsz.

Ahogy a baloldalt átnézed, nézz meg minden egyes aggodalmat, amit felsoroltál, és kérdezd meg magadtól: „Tudom-e ezt irányítani?” ,,Van-e rá hatásom?,, . 

Ha a válasz nem, húzd ki, mert ezzel az aggodalommal nem lehet mit kezdeni. 
Ha a válasz igen, írj mellé valami fontosat: a következő lépést, amit megtehetsz, hogy csökkentsd az aggodalmat.

Hamarosan rájössz, hogy az aggodalmak listája nem is olyan hosszú, mint ahogyan azt elképzelted. Az ünnepi aggodalmak – különösen az ünnepi családi stressz – VALÓSAK, de egy részüket nem tudod befolyásolni, és jobb, ha elengeded őket. 

Az aggódási lista vizuális megjelenítésének segítségével, tehát azzal, hogy felülről ránézel a papírra, amire írtad, kisebb, jobban kezelhető darabokra bonthatod a szorongásos reakcióid.

A lap jobb oldalát – azokat a dolgokat, amelyek miatt nem aggódsz – hálalistaként is használhatod. 

Erre az oldalra még a legapróbb részletek is felkerülhetnek! Idén például nem Mikulásné-jelmezben megyek a nagyihoz, ezért nem aggódom az alkalomhoz illő öltözékem miatt! Idén nem nekem kell csinálni a hókiflit. 

Az ilyen apróságoknak tűnő dolgok, kis emlékeztetők, amik miatt nem kell aggódni, segít levenni a szorongást a családdal való találkozásról az ünnepek alatt.

2. Készíts tervet magadnak

A szorongásos reakció egy olyan reakció, amelyet vagy fizikailag, vagy érzelmileg, vagy mindkettővel reagálsz egy szorongást okozó helyzetre. A szorongásos reakció így nézhet ki:

 • Izzadó tenyér
 • Szívdobogás
 • Szétszórt gondolatok
 • Zavarodottság
 • Fáradtság vagy kimerültség

Fontos megérteni, hogy mi okozza a saját szorongásos reakciód, és mi segít csökkenteni azt. 

Sok embernél kevesebb a szorongásos reakció, ha a családi összejövetel előtt tudnak egy tervet készíteni maguknak. Ez lehetővé teheti, hogy felkészülj arra, hogy mi minden történhet ebben a nyugtalanító időszakban.

A feltehető és megválaszolandó kérdések a következők lehetnek:

 • Mikor fogok megérkezni?
 • Mennyi ideig fogok minden egyes személyt meglátogatni?
 • Van-e hely arra, hogy szükség esetén visszavonuljak?
 • Hol van ez a hely, és mennyire könnyű megközelíteni?
 • Kik támogatnak engem, amíg a családi összejövetelen vagyok?
 • Mikor tervezem a távozást?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása segíthet kijelölni a határokat, hogy milyen legyen az a nap, és mi az, amiben jól érzed magad. Ez a tipp különösen fontos az ünnepek alatt, de az életmódváltás vagy felépülés során bármilyen társadalmi eseményen működik. Legyen terved, ismerd a biztonságos helyeket, és szabj meg egy időkorlátot, mielőtt elkötelezed magad. A terv készítése segít abban, hogy a céljaidat előtérben tartsd, és megőrizd a nyugottságod és a józanságod a stressz és a rutinodban bekövetkező változások ellenére is.

3. Legyenek megküzdési készségek a hátsó zsebedben

Az ünnepi szorongás valós és érvényes. Különösen a nagy családi összejöveteleken sok minden történhet egyszerre. Stimulációs túlterhelés! 

Néha még olyan családtagjaid is lehetnek, akik érzéketlen megjegyzéseket tesznek az életmódváltásoddal, felépüléseddel, fogyásoddal, hízásoddal vagy a függőségeddel kapcsolatban. Előfordult már, hogy egy családtagod megkínált a függőséged tárgyával? Vagy megkérdőjelezte a józanságod, akaraterőd? A frusztráció ezen pillanataiban próbálj meg néhány megküzdési készséget alkalmazni, hogy újra az utadra koncentrálj. Te itt vagy és józan, egészséges, lefogyott; az ő érzéketlen megjegyzéseiknek nem kell ezen változtatniuk. Ezekben az embert próbáló helyzetekben különösen fontos, hogy olyan megküzdési készségekkel – stratégiákkal – felfegyverkezve érezd magad, amelyek átsegítenek.

Ha nagy csoportokkal és sok zajjal teli környezetben vagy, az egyik megküzdési készség, amely segíthet, a mély légzés. Távolodj el a hangos környezetből, és menj ki a szabadba, vagy keress egy csendes helyiséget; akár a fürdőszoba is jól működik. Ha már ott vagy, szánj időt a mélylégzésre. Számolj vissza hatról szép nagy belégzésekkel és kilégzésekkel. Amint érzed, hogy lelassul a szívverésed, talán felkészültebbnek érzed magad arra, hogy újra belépj a kaotikus környezetbe.

Ha hasonló helyzetben találod magad, vagy ha kiváltó okot érzel, szánj egy pillanatot magadra, és a mély légzésen túl menj el meditálni. Ajánld fel, hogy kiviszed a szemetet, mond, hogy ki kell venni valamit a kocsiból, vagy menj át egy másik szobába, és végezz el egy gyors meditációt. A földelési technikák is hasznosak lehetnek ilyenkor. Még ha egyedül kell is leülnöd és hálát gyakorolnod, ez visszavezethet egy központosabb helyre és egy boldogabb lelkiállapotba.

4. Maradj azokkal, akik töltenek téged

Ismered azokat az édes kis nagymamákat, akik rengeteg ölelést és puszit adnak neked, és elmondják, mennyire szeretnek? Mi a helyzet azokkal, akik utálják a sok zajt az otthonukban; azokkal, akik elhallgattatják az összes gyereket, és egész nap azon pörölnek, hogy mennyit kell takarítaniuk, amikor mindenki elmegy? Mindenki más családból származik, és mindegyiknek megvannak a maga kihívásai, különösen egy életmódváltásban vagy gyógyulófélben lévő ember számára.

Ha az ünnepi időszakban nem érzed jól magad egy adott családtag közelében, ne ülj melléjük. Ülj inkább egy másik családtag mellé, aki mellett mindig jól érzed magad, vagy aki megnevettet. Ha olyan emberekkel veszed körül magad, akik örömöt adnak a kihívásokkal teli időszakokban, az nagyszerű módja annak, hogy megbirkózz az életedben élő más emberekkel, akik esetleg nem támogatják annyira vagy nem szimpatizálnak a felépülésed útján. Ez a te utad, és neked kell összeállítanod a csapatodat! Tegyél meg mindent, hogy elkerüld azokat az embereket, akik miatt rosszul érzed magad. És ha mégis kénytelen vagy ilyen személy közelében lenni, mindig legyen valaki a pozitív támogató rendszeredből, akit felhívhatsz, ha szükséged van egy kis felemelésre.

5. Korlátozd az idődet

Sokan nemcsak a karácsony napját ünneplik a családdal, hanem a szentestét is. Ha két teljes nap túl sok, szűkítsd le. Egyezz meg abban, hogy csak az egyik vagy csak a másik ünnepségre mész el. Azt is megtervezhetitek, hogy közvetlenül a vacsora előtt érkezel, és akkor távozol, amikor úgy érzed, hogy itt az ideje. Még ha az ünnepség nyolc órán át is tart, nem kell végig ott lenned. Az időkorlát meghatározása valószínűleg megóv téged a karácsonyi családi drámától, amely a hosszú együttlétek után következik be. Ha tudod, hogy Józsi bácsi szeret valakit találni, akivel a desszert után rögtön vitatkozhat, fogj egy szelet bejglit elvitelre. Így megpróbálhatod biztosítani, hogy az az idő, amit a családdal töltöttél, élvezhető legyen. 

Az idődnek a minőségről kell szólnia, nem a mennyiségről. És ne feledd, te vagy az első!

6. Tervezz valamit, amit élvezel, amikor elmész haza

Még mielőtt megérkezel az ünnepi káoszba, győződj meg róla, hogy van egy terved arra, hogy a következő napra is legyen valami, amit várhatsz. Ha így teszel, más és pozitívabb hangulatba kerülsz, mert mint minden feladatnál, itt is a legnehezebbet akarod először elvégezni, a legélvezetesebbet pedig utoljára. Ünnepi filmek és kínai étterem? Tökéletes! Vásárlás a barátokkal, hogy kimozdulj otthonról?

Mindkét ötlet működik, és mindkettő öngondoskodást kínál. Egy kis csendes időtöltés szintén jó módja az öngondoskodás gyakorlásának. Mindenki felelős a saját boldogságáért; az életmódváltás vagy felépülés során megtanulod, hogy milyen kiváltó okok csökkenthetik a boldogságod, és hogyan vagy felelős azért, hogy naponta mérhető lépéseket tegyél az önfenntartás érdekében, hogy megőrizd ezt a boldogságot.

7. Készítsd el a saját terveidet

Ha a családod túl kaotikus, és úgy gondolod, hogy veszélyeztethetik az életmódváltásod vagy felépülésed vagy a józanságodat, itt az ideje, hogy megteremtsd a saját hagyományaidat. Nem muszáj a családoddal töltened az időt, mert ugyanaz a DNS-etek. A te ünneped csak a tiéd! Utazz el valahová, ahová mindig is szerettél volna eljutni, tervezz egy közös karácsonyt a barátaiddal, menj el moziba, és szánj egy kis időt a kikapcsolódásra. Ezek olyan fontos tervek, amelyek egy teljes értékű, örömteli ünnepet építhetnek fel számodra.

Lehet, hogy a családod kezdetben bűntudatot próbál benned kelteni, amiért nem töltesz velük időt. A legfontosabb dolog, amire emlékezned kell, hogy senki, aki szeret és törődik veled, nem fog bűntudatot ébreszteni benned, ami stresszt vagy szenvedést okoz neked; ez nem szeretet. Ha könyörtelenül bűntudatot ébresztenek benned a döntésed miatt, akkor jó döntés, hogy távol maradsz. Fontos, hogy személyes határokat tartsunk az önfenntartás érdekében.

Senki sem tökéletes; és senki sem származik tökéletes családból. Sok család sok szempontból diszfunkcionális, és a te feladatod, hogy úgy navigálj a diszfunkciókon keresztül, hogy biztonságban, és szeretetre méltónak érezd magad. Nem te vagy felelős senki más boldogságáért – csak a sajátodért. Az életmódváltásodban vagy a felépülésben pedig arra emlékeztetnek, hogy te irányítod a boldogságodat befolyásoló mindennapi döntéseidet. 

Képes vagy határokat szabni, és ezeket a tippeket felhasználva egy kicsit könnyebben átvészelheted az ünnepeket. 

Ha a családoddal való karácsonyi együttlét gondolata miatt egyedül akarsz otthon lenni, akkor mondj igent arra, amit szeretnél!