Stresszkezelés

A tudatosság alkalmazása a visszaesés megelőzésében

A gyors szörfözés gyakorlata segíthet a cigaretta, az ételek, alkohol függőségéből való kilábalásban.

Tudatosság és gyógyulás

A mindfulness gyakorlata mindenki számára hasznos és egészséges lehet, de különösen fontos a függőségből gyógyuló emberek számára.

Az éberség, a tudatos odafigyelés magunkra, számos módon segíti a helyreállítást.

Tanuld meg és gyakorold a gyors szörfözés készségét – vedd észre a késztetéseket, sóvárgást és a vágyakat, amikor felmerülnek, anélkül, hogy rájuk hatna, amíg el nem múlnak, mint az óceáni hullámok, amelyek felborulnak, majd visszahúzódnak. Csak figyeljük meg, ne cselekedjünk.

Csökkentsd az ilyen helyzetek cselekvéssel történő megoldásának vagy ellenőrzésének „szükségességét”, beleértve a belső érzeteket is.

Javítsd az önmagaddal történő kommunikációt azáltal, hogy több lehetőséget kínálsz a tudatos válaszra, mint az automatikus reagálásra.

Ezáltal az érzelmi rugalmasságod is nő.Tudatos odafigyeléssel, az ítélkező aspektus mellőzésével, a mindfulness csökkentheti a szorongás, a félelem, a harag, a szomorúság, a depresszió, a bűntudat, a sajnálat és a szégyen ördögi köreit, amelyek miatt sok gyógyuló, életmódot váltó ember ki van téve a visszaesésnek. 

A gyógyulás potenciális veszélye miatt a legtöbb ember rendkívül negatívan reagál a vágyakozásra, és természetes reakciójuk az, hogy megpróbálják elkerülni vagy elfojtani őket. 

A vágyak elkerülése vagy elfojtása azonban csak erősebbé teszi azt, és hosszabb ideig tart. pl. Ne gondolj a rózsaszín elefántra. Persze, hogy ott figyel az ormányos. Ne gondolj a csokitortára, az alkoholra… már dől is a nyál az ember szájába. A tudatos odafigyelés gyakorlatok révén a gyógyuló, leszokó egyének nagyobb mértékben függetleníthetik magukat a sóvárgást okozó gondolatoktól és a függőségük tárgyához (tárgyaihoz) fűződő érzelmi kötődéstől, ha nyitott és kíváncsi hozzáállással figyelik a használat iránti vágyaikat elfogadóan, nem ítélkezve.

Amikor olyan sóvárgó érzés támad bennünk, mint a vágy vagy a szorongás, az éber tudatos figyelmet gyakorló emberek jobban felismerik sóvárgásukat.

Tudatos jelenlétükkel, együttérzésükkel megfigyelik, hogy távol tartsák, ahelyett, hogy automatikusan keresnének valamit – cigit, csokitortát, alkoholt vagy más drogot, szexet , vásárlást, szerencsejátékot, közösségi médiát stb. 

https://selfawareness.blog/wp-content/uploads/2020/03/cover-pic-temptations-1024x643.jpg

Rajz: Marta Brzosko

Mi az a gyors szörfözés?

Az Urge surfing mindfulness egy gyakorlat, amelyet G. Alan Marlatt, PhD fejlesztett ki a Mindfulness-Based Relapse Prevention részeként. A sóvárgások vagy impulzusok olyan anyagok vagy tevékenységek használatába való bekapcsolódásra, mint az óceán szélén lévő hullámok, természetes előrehaladást követnek – intenzitásuk emelkedik, eléri a gerincet, összeomlik, majd visszahúzódik.

A tudatos tudatosság elősegíti az embereket abban, hogy fejlesszék azt a készséget, hogy megfigyeljék az étel, cigaretta, alkohol és más drogok (szex, szerencsejáték, vásárlás) használatára irányuló késztetéseket vagy vágyakat, hogy jelen legyenek velük, elfogadják és elűzzék őket, ahelyett, hogy harcolnának ellenük vagy reflexszerűen és öntudatlanul cselekednének.

A gyors szörfözés megfigyelhetővé teszi a sóvárgás útját, lehetővé téve számukra, hogy felerősödjenek és lecsillapodjanak megfigyeléssel anélkül, hogy megítélnék és elfogadnánk őket anélkül, hogy kötődnének hozzájuk vagy megpróbálnák elnyomni. 

A valóság az, hogy a vágyak és a sóvárgó ingerek ritkán tartanak 15-20 percnél tovább. Ekkor elmúlnak, de ahogy gyakorlottabbak leszünk a szörfözésben, ez nem tart majd eddig sem.

Hogyan lehet gyors szörfözni?

A gyakorlott szörfösök ugyanúgy pásztázzák az óceánt, amikor fel akarják venni, meg akarják lovagolni a hullámokat, amint elkezdenek kialakulni, emelkedni. Ez a hullám a vágy, a késztetés ebben az esetben. Gyakorolhatod, hogy a késztetések korai szakaszában tudatosuljon benned. Ha késztetés lép fel, vedd észre tudatosan. 

Első lépés: Figyeld meg a belső gondolatokat, érzelmeket és fizikai érzéseket, amelyek a késztetést a vágyat tartalmazzák. 

Második lépés: Képzeld el a késztetést, a vágyat hullámként. 

Hangolódj rá a légzésedre, és koncentrálj arra, hogy lassabban és mélyebben lélegezz – teljesen és mélyen lélegezz be a belégzéskor, és teljesen lélegezz ki, hogy kiürítsd a tüdőt a kilégzéskor. 

Ezt az irányított légzést ismételd és használd úgy, mint egy szörfdeszkát. Légy jelen a hullámmal, ahogy emelkedik, csúcsosodik és lenyugszik, hatékonyan kihajtva az ingert.

Amikor a következő sóvárgó inger felmerül, ismételd meg az első és a második lépést. Minél többet gyakorlod ezt a folyamatot, annál gyorsabban leszel képes felismerni és megnevezni az ingereket, és annál ügyesebb leszel az ingerek kihajtásban.

A gondolatok és érzések, beleértve az anyagok vagy tevékenységek használatára való késztetést, mindig ideiglenesek. 

A mindfulness és a hozzá hasonló gyakorlatok – beleértve a meditációt is – révén megtanulható, hogyan kell szembenézni a kellemetlen, fájdalmas gondolatokkal, érzésekkel, fizikai érzetekkel, és hagyni, hogy azok elmúljanak – anélkül, hogy küzdenénk vagy elnyomnánk őket. 

A tudatos, gyors szörfözés figyelemfelkeltő gyakorlata segíthet abban, hogy a függőségből gyógyulók megtanulják, hogyan kell ügyesebben elviselni a késztetéseket, a sóvárgást vagy a vágyakat.


Forrás: https://www.psychologytoday.com/us/blog/some-assembly-required/201706/applying-mindfulness-in-relapse-prevention