Önismeret

Az önbecsülés 6 alappillére

Az önbecsülés, önbizalom, önértékelés készség, fejleszthető!

Az önbizalom és önértékelés olyan, mint egy izom, folyamatosan mozgatni, fejleszteni kell, karban kell tartani, ami munkát befektetett energiát igényel. 

Te tényleg beleteszed magad?

  1.  Gyakorlatban, élj tudatosan

Sok ember úgy éli le az életét, hogy vagy a múlton rágódik, vagy a jövőn mereng

  1.  Önelfogadás gyakorlata 

Ez nem beletörődést jelent! Hozott anyagból dolgozol, fogadd el, amin nem tudsz változtatni, és tegyél az ellen, amin tudsz. Szembe kell nézni önmagaddal, úgy tudsz változtatni.

  1.  Önmagadért való felelősségvállalás gyakorlata

Másokat hibáztat a jelen helyzetéért, mindig áldozat, sosem felelős.

Viszont az áldozatnak nincs irányítás a kezében!

Amikor elismerjük, hogy hibáztunk az nem értékel le minket, csak abban a szituációban, akkor ott, nem sikerült, de legközelebb fog!

Ne várj másokra, hogy mentsenek meg téged, hanem vedd a kezedbe az irányítást, Te mentsd meg önmagad ezáltal épülhet az önbizalmad.

  1.  Önérvényesítés gyakorlata

passzív, asszertív, agresszív 

A viselkedésed, a kommunikációdban törekedj az asszertívitásra

Állj ki magadért és azért, amiben hiszel az életed minden területén.

  1.  Céltudatos élet gyakorlata

Vannak céljaid, és mindent megteszel azért, hogy el is érd azokat.

Mindenkinek vannak olyan ismerősei, akik sehova sem tartanak az életben. Nincsenek vágyaik, céljaik, álmaik, amiket megvalósíthatnának, csak úgy élnek, és így nincs előrehaladás sem. Nincs az az öröm, hogy elértél egy célt, egy mérföldkövet az úton.

Vannak olyanok, akiknek vannak álmaik és céljaik, de mégsem tesznek érte…. Megelégednek a megszokott életükkel, munkájukkal és nem vágnak bele nagyobb dologba, amire igazán vágynak.

Mert fél a kudarctól, nem mer belevágni. Kifogásokkal traktálja saját magát, csak hogy levegye a felelősséget saját magáról. Halogat, – majd egyszer megcsinálom –

Valóban, tényleg mindent megtettem, hogy ezeket a célokat elérjem?

  1.  Személyes integritás gyakorlata

Mást csinálsz, mint amit beszélsz? Őszinte vagy másokkal és önmagaddal? A saját értékrendednek megfelelően önazonosan éled az életed?

Légy hű önmagadhoz!


Forrás: Az önbecsülés 6 alappillére – könyvNathaniel Brandenkanadai-amerikai pszichoterapeuta és író, aki az önértékelés pszichológiájában végzett munkájáról ismert.