Módszerek,  Önismereti workshop

Tervezd meg az életed a design gondolkodás szemléletében! 

Mi lenne, ha ez az év, a Te éved lenne? Ha most tényleg a kezedbe vennéd az irányítást az életed és karriered felett, hogy boldog, sikeres és önazonos legyél?  

Ha megért benned a gondolat, hogy szeretnél tiszta lappal kezdeni és máshogy csinálni a dolgokat, mint eddig, akkor itt a legjobb sorvezető ahhoz, hogy hogyan tervezd az életed tudatosan a design gondolkodás segítségével. 

Vegyél fel más szemüveget! 

Mielőtt nekilátnál az életed megtervezésének vagy újratervezésének az első legfontosabb dolog, hogy kicsit újrakalibráld a hozzáállásod és kezdj el úgy gondolkodni, mint egy igazi designer.  Ehhez most megismerhetsz 6 olyan bevált szemléletet, attitűdöt, ami évek óta sikeresen használt design thinking, azaz tervezői gondolkodás alapjául szolgálnak. 

 1. Legyél kíváncsi 

Legyél kíváncsi az emberek, a munkád, a körülötted lévő világ dolgai iránt és akard megtudni a „miérteket”. Gondolj bele, hogy a kíváncsiság az ember egyik legalapvetőbb emberi állapota, már kisgyerek korban is folyton csak a miérteket akarjuk tudni. Kíváncsinak lenni azért fontos, mert így elhagyhatod a racionalitást, a megszokott sablonokat, az észszerűt és olyat találhatsz azon túl, ami eddig fel sem merült benned. 

 1. Próbálj ki minél több mindent

Amikor a kíváncsiságod áthajlik cselekedetbe, amikor eldobod magadtól a percepciókat, hogy mit szabad és mit nem szabad csinálni, akkor igazából kilépsz a komfortzónádból és elindulsz a változás útján. Térképezz fel minél több olyan jövőbeni lehetséges forgatókönyvet, alternatívát az életedben, a munkádban, ami működőképes és vonzó lehet számodra. Ötletelj, prototipizálj és valósítsd meg!

 1. Keretezd újra a problémát 

Az átkeretezés egy nagy ötlet és ha egyszer ráérzel az ízére, sose fogsz leblokkolni. A világ tele van olyan tévhitekkel, amelyek egyszerűen nem igazak, nem hasznosak, nem segítenek és úgy érzed nem tudsz belőlük kilépni. Próbáld ezeket a problémákat úgy átkeretezni, hogy azok olyan kihívások legyenek, amelyre akciótervet tudsz kitalálni, amire létezik megoldás.

 1. A tervezés egy folyamat

Ez azt jelenti, hogy sokszor teljesen a gátlásaidat levetkőzve kell ötletelned az életedről, akár jó, rossz, örült alternatívák feldobásával. Később jó, ha ezeket le tudod szűkíteni és prototipizálni tudod a lehetséges utat. Tudnod kell mikor kell a tervezői folyamaton belül szélesíteni vagy épp zárni a fókuszt.

 1. Tudj segítséget kérni 

Ha szeretnéd az életedben, munkádban kitalálni a következő lépést, akkor nem ülhetsz egyedül otthon. Menj, vonj be másokat, beszélgess, hallgass meg több nézőpontot és véleményt. Ezt hívják radikális (mélyreható) együttműködésnek. Ez lesz a te tervezői kutatásod, amikor rádöbbensz, hogy nem vagy egyedül a problémáddal, sokan teszik fel ugyanazt a kérdést magukban, mint te. Ne felejtsd, sokszor a legjobb ötletek csapatban jönnek!

 1. Mondd el a storyd

Mondd el a saját történeted sokszor! Ha megteszed vicces dolog fog történni: a világ elkezd rá reagálni, és ebből új barátságok, munkalehetőség vagy éppen a problémád megoldása fog következni. 

Tervezés és célok kicsit másképpen!

Amikor tervezünk és célokat állítunk magunk elé, nagy lendülettel belevágunk, ha kell összeszorítjuk a fogunkat és megpróbáljuk elérni őket. Ez a lendület legjobb esetben tart körülbelül három hónapig. 

Hosszú a lista, hogy miért nem sikerült változtatni és céljainkat elérni, de talán az egyik leglényegesebb közülük, hogy totálisan hátulról kezdődnek, olyan célkitűzések, amelyek egy része már a tervezés pillanatában eldől, hogy teljesül vagy nem.

 Az évem célkitűzése, hogy…

 • fogyok 10 kilót
 • előléptetnek a munkámban 
 • heti 3x sportolok 
 • többet találkozom a barátaimmal, családommal 
 • kevesebbet nyomkodom a telefonom
 • stb 

Hogy miért nem működik? Ennek az egyik legfontosabb oka, hogy gyakran ezek a célkitűzések úgynevezett lehorgonyzó akadályokká válnak, ami azt jelenti, hogy annyira szűkítik a perspektívád a megoldások szempontjából, hogy beleragadsz  és nem veszel észre más lehetőségeket. Ebből a szempontból, már most kőbe van vésve az eredmény, bármit is csinálsz. 

Ezzel szemben a tervezői gondolkodással tudod, hogy egy rakat lehetőség van körülötted, csak elég kíváncsinak kell lenned, ledobnod az előítéleteid és cselekedned kell. Hiszen az élet nem célkitűzések és eredmények sokaságáról, hanem a megélésről szól, arról, hogy az életet nem hosszában, hanem széltében éljük. Megéljük a fejlődést, a tanulást, a felfedezést és a bukásokat is. A tervezés legjobb része, hogy olyan kérdéseket tehetsz fel magadnak, amit eddig nem tettél, hogy felfedezhetsz új ötleteket, lehetőségetek, új emberekkel kapcsolódhatsz. Szóval tervezőként, éld meg a napokat és  útközben alakíts az útirányodat..

Mi lenne, ha a célkitűzéseid listáját inkább érdekes kérdésekre cserélnéd, amikben hajt a kíváncsiság? Például így: 

 • Mit jelent számomra a kiegyensúlyozott, egészséges életmód? Hogyan tudok benne elköteleződni? 
 • Mit csinálsz ez a két szupermenedzser a munkahelyem, amiért őket már előléptették? Mi az, amit Én is be tudnék építeni a mindennapi munkámban? 
 • Hogyan tudnék a napi, heti hatékonyságomon változtatni? Mi segítene, támogatna ebben legjobban? 

Melyiket találod érdekesebbnek? A tervezési listád teljesítését vagy a fenti kérdésekben mutatkozó kíváncsiságod kielégítését? Melyik motivál jobban? Melyik iránti elköteleződés tart tovább 3 hónapnál? 

Kezdj így: legyél kíváncsi és próbálj ki dolgokat!

Itt van néhány ötlet, hogy hogyan állj máshogy a tervezési gyakorlatodhoz. 

#1 Kíváncsiság lista

Dobd a hátad mögé a célkitűzéseid listáját, helyette tedd össze a kíváncsiság listádat. Írj fel rá mindent, lehet bármilyen hosszú és jöhetnek a vadötletek is. Ezután próbáld őket kategóriákba, nagyobb témakörökbe rendezni, és mindegyikhez minimum egy kérdést fogalmazz meg. Csak arra koncentrálj, hogy mi az, ami a bizonyos témakörök mentén tényleg érdekel. Ne izgulj, jönni fognak a kérdések, utána, ha már több összegyűlt, csak ki kell választanod azt, ami legjobban foglalkoztat. Például: 

 • Miben szeretnék fejlődni az évben? 
 • A mostani pandémia válás hogyan befolyásolja a privát és szakmai életem? 
 • A munkahelyemen lévő legjobban teljesítő kollégák, hogyan csinálják? 
 • Mit szeretnék jobban tudni? 
 • Hogyan szeretném látni magam ezeken a területeken egy év múlva- sport, táplálkozás, család? 
 • stb 

Ha megvan a listád, már csak egy prioritási sorrendet kell felállítanod és kiválasztanod azt a top 5-6 elemet, ami tudod, hogy a következő időszakban tápláni fogja a kíváncsiságod és hajtani fog téged. 

#2 „Good Time” napló 

Kezdd el vezetni a saját naplód, amiben hétről hétre jegyzed, hogy a napjaid során melyek voltak azok a tevékenységek, amelyek energetizáltak, amelyek lelkesedéssel töltöttek el, amiben el tudtál köteleződni, ahol jött a flow állapot. A munkával kapcsolatos megélések kapcsán, próbáld meg azt is megválaszolni, hogy a különböző lejegyzett tevékenységed kapcsán, miből mit tanultál, kinek segítettél. Csináld egy hónapig, majd a kapott eredményekre reflektálj, vond le a tanulságot, ami energetizált abból próbálj többet csinálni, ami kevésbé azt pedig átalakítani. Ez alapján alakítsd az utad.

Kezd el az életed élni nem csak hosszában, hanem széltében is!


Krisztina Schubauer

Élettervezési mentor |  Worklife coach |
Szervezetfejlesztő | Kommunikációs tanácsadó

+36-30-347-1343

krisztina.schubauer@futuremind.hu