tudatos öregedés
Tudatos Öregedés

12 szabály az öregedés bátrabb megéléséhez

Pontokba szedtük azokat a szabályokat, amelyek segítenek az idő múlásának könnyebb elfogadásában, és abban, hogyan maradhatsz friss és hogyan tudod megőrizni mentális egészségedet. Az öregedés mindenkit érint, de az, hogy hogyan éljük meg, rajtunk múlik.

1. Folytasd a tanulást és a kísérletezést. A mondás, miszerint egy öreg kutyát nem lehet új trükkökre megtanítani, még a kutyákra sem igaz. Az újdonság energikusan és lekötve tart.

2. Erős kapcsolatokat ápolj.

3. Meríts ihletet példaképeidből. Gondoljunk csak Helen Mirrenre, David Attenborough-ra vagy akár Michelangelora, aki 80-as éveiben újjáépítette a Szent Péter-bazilikát.

4. Edzésekkel és helyes táplálkozással tartsd fitten az agyad és a tested.

5. Marie Kondo csatorna. https://divany.hu/eletem/marie-kondo-5-legjobb-tippje-a-rendrakashoz/ Ha a – munka, barátság stb. – már nem kelt örömet, kezd el egyszerűsíteni a környezetben. Az emberi kapcsolatokban is, hogy minden pillanat számítson. Csak olyanokkal érintkezz akik adnak, töltenek és akiket Te is töltesz.

6. Találj egy célt, ami értelmet ad az életednek, és feltüzel.

7. Légy őszinte a koroddal kapcsolatban. A hazugság olyan erőt ad a számnak, amelyet nem érdemel – és megerősíti azt a mítoszt, hogy a fiatalabb mindig jobb. Az életkorod birtoklása az első lépés ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki belőle.

8. Maradj rugalmas és nyitott a változásokra, a növekedésre és az evolúcióra. Ahogy Lao-ce fogalmazott: „Aki lágy és engedelmes, az élet tanítványa. A kemény és merev eltörik. A puha és rugalmas fog uralkodni.”

9. Hagyd figyelmen kívül azokat a vészmadarakt, akik azt mondják, hogy a szex, a szerelem és a romantika a fiataloké: ők nem. Csinálj helyet mindháromnak, akármilyen idős is vagy, ha úgy tetszik. 

10. Ha úgy gondolod, hogy az öregedés rossz lesz, akkor az rossz lesz. Legyél pozitív, és összpontosíts az öregedés előnyeire: érezd magad jobban a bőrödben; mélyebb kapcsolatok; több boldogság, altruizmus, kreativitás, tudás, tapasztalat.

11. Fejleszd a humorérzéked. A nevetés javítja az egészséget és a hosszú élettartamot. Ahogy George Bernard Shaw fogalmazott: „Az ember nem abbahagyja a nevetést, ha megöregszik, hanem akkor öregszik meg, amikor abbahagyja a nevetést.”

12. Gondolj a halálra. Ne foglalkozz vele morbidan, de ne riadj vissza tőle sem. Annak tudata, hogy az idő véges, formát és értelmet ad az életnek – és arra sarkalljon, hogy a legtöbbet hozd ki itt és most. 


Forrás: https://www.carlhonore.com/12-rules-for-ageing-and-living-better/