Gyakorlatok,  Önismereti workshop

Imaginációs gyakorlatok a feszültség átalakítására és csökkentésére

Ezek a rövid gyakorlatok képesek egy pillanatnyi fellélegzést okozva megállítani, illetve megelőzni a feszültség eszkalálódását. Még hatékonyabbá tehetők, ha az elvégzésüket kiegészítjük valamilyen lélegzőgyakorlattal és a test rövid átmozgatásával, nyújtásával.

Spirálgyakorlat

Először is vegyünk egy nagy levegőt, fújjuk ki, majd irányítsuk figyelmünket a bennünket zavaró, kellemetlen gondolatra vagy érzésre, és az azzal járó testérzetekre!

Figyeljük meg, hogy mit érez, hogyan jelez a testünk: hol van benne feszültség vagy bármilyen más kellemetlen érzet, például zsibbadás, bizsergés, szúrás.

   Képzeljük el a zavaró gondolatot vagy érzést úgy, mintha energianyaláb lenne, amely spirálszerűen forog. Figyeljük meg, hogy milyen irányú a forgás (az óramutató járása szerinti vagy azzal ellentétes?).

   Most pedig képzeletben lassítsuk, majd fordítsuk meg a spirál mozgásirányát. Ha sikerült, vegyünk egy nagy levegőt, és fújjuk ki.

   Ha a gyakorlat működik nálunk, akkor úgy érezzük, hogy a feszültség egy kicsit csökkent.

Tértágítás gyakorlat

A szorongást, feszültséget gyakran kíséri olyan érzés, mintha nem lenne elég helyünk, beszorultunk volna valahova vagy nem kapunk elég levegőt. Ez a gyakorlat abban segít, hogy jobban megérezzük a körülöttünk lévő végtelen teret, hogy legalább képzeletben eltávolodjunk a nyomasztó problémától.

   Helyezkedjünk el kényelmesen, és csukjuk be a szemünket, majd figyeljünk szelíden a testünkre, ahogy itt ül, ahogy lélegzik.

   Fokozatosan terjesszük ki képzeletben az érzékelésünket a közvetlen környezetünkre, a szobára… majd az épületre… az utcára… a városra… az országra… a földrészre… az egész Földre…

   Csak nyugodtan, hagyjunk időt magunknak…

   Minden kilégzéssel éljük át ezt a képzeletbeli tágulást és távolodást. Engedjük, hogy izmaink légzésünk ritmusára egyre jobban és jobban ellazuljanak.

   A gyakorlat végén mozgassuk meg az ujjainkat, nyújtózkodjunk, nyissuk ki a szemünket, és térjünk vissza a jelenbe, ha jólesik, végezhetünk néhány karkörzést, vagy guggolást. 


Mogyorósy-Révész Zsuzsanna Érzelemszabályozás a gyakorlatban c. könyvből

https://www.metamorfozismuhely.com/dr-mogyoroacutesy-reacuteveacutesz-zsuzsanna.html