Gyakorlatok,  Önismereti workshop

Testpásztázás

  • #alapgyakorlat

Helyezkedjünk el kényelmesen, ülve vagy fekve. 10 mély levegővétel után, fordítsuk figyelmünket befelé, a testünkre. Ebben segíthet, ha becsukjuk a szemünket, de ha szeretnénk, nyitva is tarthatjuk. A pásztázást kezdhetjük a fejtetőn vagy a lábujjainknál is, a lényeg az, hogy sorban, lassan, minden testtájékot járjunk át a figyelmünkkel, s gondolatban ki is mondhatjuk a nevüket: “a lábujjam, a talpam, a sarkam, a bokám…”, és így lassan fölfelé (vagy lefelé) minden testrészem. Közben lélegezzünk nyugodtan, ha elkalandozna a figyelmünk, csak térjünk vissza a legutóbb említett testrészünkhöz. 

   A gyakorlat végén nyújtózzunk egy nagyot, és nyissuk ki a szemünket.

  • #változat 1. A belső erő megtalálása

A fent említett módon pásztázzuk végig a testünket, majd figyeljük meg, hogy hol, melyik testtájékot érezzük energiával telinek, a legfrissebbnek, a leginkább élettelinek. Időzzünk itt pár pillanatot, majd képzeljük el, hogy ez az energia, frissesség innen, az “erőcentrumból” továbbterjed… betölti az egész testet. Éljük át, ahogy a testünk energiával, életerővel telítődik!

   A gyakorlat végén nyújtózzunk jólesően, és nyissuk ki a szemünket.

  • #változat 2. A “gyenge pontok” támogatása

A fent említett módon pásztázzuk végig a testünket, és figyeljük meg, hogy hol érzékelünk feszültséget, gyengeséget vagy kellemetlen érzést. Időzzünk itt pár pillanatig, majd képzeljük el, hogy átlélegezzük ezt a részt. Mintha ezen a testrészen keresztül vennénk levegőt. Képzeljük el, hogy amikor beszívjuk a levegőt, a testrész megtelik friss oxigénnel, energiával, s amikor kifújjuk, eltávozik a feszültség, a fájdalom.

   Lélegezzünk nyugodtan néhány percig így, ezen a módon. Ne siessünk, semmit se erőltessünk, csak adjuk át magunkat a folyamatnak…

   A gyakorlat végén vegyünk egy nagy levegőt, majd lassan fújjuk ki, és nyújtózzunk jólesően.


Mogyorósy-Révész Zsuzsanna Érzelemszabályozás a gyakorlatban c. könyvből

https://www.metamorfozismuhely.com/dr-mogyoroacutesy-reacuteveacutesz-zsuzsanna.html